Wysłany: 2012-01-28, 13:49
Rodzaj kolekcji: Autografy,Pocztówki,2NG
Zdj. Jak zrobisz swoje, to chyba nic Ci nie zrobią, bo jakie niby prawo łamiesz ? Gorzej z kolekcjonerami autografów, którzy szukają zdjęć np. zawodników żeby Ci się na nich popisali. Wtedy takie zdjęcie trzeba ściągnąć na płytę.
Wysłany: 2012-01-28, 13:58
Rodzaj kolekcji: Monety, banknoty, medale, odznaki, rzeczy z logiem Chelsea Londyn, Radomsko
Na części moich "eksponatów" są różne loga, chociażby na plakatach sportowców, którzy to na strojach mają loga swoich sponsorów... Więc w przypadku umieszczenia na swojej stronie zdjęć takich plakatów łamałbym prawo? A może wystarczy owe logo zamazać (tak jak to robią np. na Alledrogo, gdy wystawiają przedmioty z III Rzeszy i ukrywają swastykę)?
Wysłany: 2012-01-28, 15:49
Rodzaj kolekcji: Autografy,karty tel.,bilety(wszystkie),pamiątki z PRL-u
MarcinW napisał/a:
Na części moich "eksponatów" są różne loga, chociażby na plakatach sportowców, którzy to na strojach mają loga swoich sponsorów... Więc w przypadku umieszczenia na swojej stronie zdjęć takich plakatów łamałbym prawo? A może wystarczy owe logo zamazać
Zwiń plakat w rulon i takie zdjęcia wrzucaj to cię nie zamkną jak się boisz.
Wysłany: 2012-01-28, 16:25
Rodzaj kolekcji: Bilety, monety i banknoty polskie, etykiety zapałczane, karty telefoniczne
Nie popadajmy w paranoję. Idąc z tym tokiem rozumowania zostałbym piratem umieszczając na portalu społecznościowym swoje zdjęcie w koszulce piłkarskiego klubu, bo przecież na nim również znajduje się logo. Słabość tego aktu prawnego polega głównie na braku definicji pewnych pojęć, które się w nim zawierają, a nie na absurdalności zapisów.
Wysłany: 2012-01-28, 16:37
Rodzaj kolekcji: Monety, banknoty, medale, odznaki, rzeczy z logiem Chelsea Londyn, Radomsko
Glopik paranoja paranoją, ale interpretacja prawa może być różna... Ta sprawa z koszulkami obiła mi się już o uszy, dlatego wolałem spytać, czy od strony kolekcjonerskiej działa to w ten sam sposób. Pozostaje tylko czekać na rozwój sytuacji. IronTicket, Glopik, dzięki za wypowiedzenie swojego zdania.
Wysłany: 2012-01-28, 19:28
Rodzaj kolekcji: Autografy,karty tel.,bilety(wszystkie),pamiątki z PRL-u
MarcinW napisał/a:
IronTicket, Glopik, dzięki za wypowiedzenie swojego zdania.
Zapomniałeś o mnie.Również wyraziłem swoje zdanie,choć jak słusznie zauważyłeś nie wnoszące nic produktywnego do tematu i nieco ironiczne,złośliwe-przyznaję.Potraktuj to jako moje prawo na tym forum ,w internecie itd.Wiem ,że to denerwujące...wybaczcie.
Wysłany: 2012-01-28, 20:31
Rodzaj kolekcji: karty telef.,żetony telef., bilety,zaproszenia, katalogi z wystaw filat.
Krótko i na temat: ACTA jest nic nie wiazacym prawem, jest to narazie tylko umowa miedzynarodowa, nie ratyfikowana - wiec nie obowiazujaca w Polsce.
Druga sprawa: popadacie w paranoje, ACTA jest bardziej liberalna w prawach autorskicj, niz obiecnie obowiazujace prawo w polsce. Umowa ta jest w wielu watkach wadliwa, niedookreslona itp, ale co sie tyczy kolekcjonerow, nie ma zadnych skutkow prawnych.
Obecnie trwa nagonka na ta umowe, a ja mam jedno podstawowe pytanie ilu z Was przeczytalo ta umowe, a takze obowiazujace obecnie prawa tyczace sie praw autorskich i pokrewnych w Polsce?
I na koniec: nie jestem zwolennikiem ingerencji panstwa w prywatnosc i cenzurowanie internetu.
Wysłany: 2012-01-28, 21:28
Rodzaj kolekcji: falerystyka - odznaki: pinsy, buttony, szpilki, agrafki, słupki z nakrętką
Tak jak i większość obywateli naszego kraju nie jest zwolennikami ingerencji państwa w prywatność, a na pewno ta część która korzysta z internetu. Jest mało prawdopodobne aby rząd polski ratyfikował tą umowę.
Umowy nie czytałem...
Pytanie ile ludzi ją widziało i czytało?
_________________ Zbieram odznaki (pins, szpilki, agrafki) muzeów, skansenów, mauzoleów, parków, obozów koncentracyjnych i miejsc gdzie jest muzeum, memoriałów, oceanariów, akwariów, zoo itp. oraz naszywki z muzeów. Odznak jest już ponad 1600!
Jeśli posiadacie - proszę o kontakt!
Wysłany: 2012-01-28, 22:13
Rodzaj kolekcji: Bilety, monety i banknoty polskie, etykiety zapałczane, karty telefoniczne
Czytałem część dotyczącą ochrony własności intelektualnej w środowisku cyfrowym i tak jak poprzednio mówiłem główną wadą tego aktu jest duża ogólnikowość, brak konkretnych definicji. No bo jak rozumieć pojęcia takie jak: "naruszanie własności intelektualnej", "środki zapobiegające naruszeniom i środki odstraszające od dalszych naruszeń" albo "naruszenie praw związanych ze znakami towarowymi, praw autorskich lub praw pokrewnych". Poza tym nie ma tam raczej nic kontrowersyjnego.
Wysłany: 2012-01-28, 22:18
Rodzaj kolekcji: falerystyka - odznaki: pinsy, buttony, szpilki, agrafki, słupki z nakrętką
Czyli same ogólniki a brak konkretów. Poza tym dziwne tłumaczenia pojęć.
_________________ Zbieram odznaki (pins, szpilki, agrafki) muzeów, skansenów, mauzoleów, parków, obozów koncentracyjnych i miejsc gdzie jest muzeum, memoriałów, oceanariów, akwariów, zoo itp. oraz naszywki z muzeów. Odznak jest już ponad 1600!
Wysłany: 2012-01-28, 22:20
Raczej nie dziwne tłumaczenia pojęć a całkowity brak ich definicji. Ale to nic nowego w polskim prawodawstwie, więc nie rozumiem skąd ta nagła fala oburzenia.
Wysłany: 2012-01-28, 22:31
Rodzaj kolekcji: karty telef.,żetony telef., bilety,zaproszenia, katalogi z wystaw filat.
Mała uwaga, nie jest to polskie prawodawstwo, tylko miedzynarodowe.
Po drugie: umowa ta jeszcze nie obowiazuje w Polsce, gdyz jeszcze nie jest ratyfikowana.
Po trzecie: hasła ujęte w ACTA, sa dobrzez opisane i ujete w polkim prawie.
Po czwarte: jakby polska policja i prokuratura chciala scigac piratow w Polsce, to ma znacznie mocniejsze umocowanie w polskim prawodawstwie niz w ACTA.
Jedyne co mi nie pasuje w ACTA, to to ze pod pretekstem przepisow przeciwko piratom, w polsce chce sie wprowadzic cenzrue i scislejsza kontrole.
Ale przy tym co obecnie uzyskalo NIK i SOK - to i tak pikus ;)
Wysłany: 2012-01-28, 23:15
W takim razie czy mógłbyś wskazać mi dokładnie miejsce, gdzie mógłbym się dokształcić i znaleźć dokładne definicje pojęć które zacytowałem, bo jestem bardzo ciekawy jak jest to wyjaśnione. Co do tego prawodawstwa to był to może nie do końca odpowiedni skrót myślowy. Chodziło mi o ogół aktów prawnych obowiązujących w naszym kraju.
Wysłany: 2012-01-28, 23:43
Tutaj się zgodzę z przedostatnim zdaniem mazaka.
Co do Sokistów - to nic nie słyszałem - mogą używać broni maszynowej przeciwko młodzieży bez podstemplowanej legitymacji szkolnej?
Wysłany: 2012-01-29, 11:25
Rodzaj kolekcji: zapałki,monety lokalne,karty wielkie bitwy
domimuseums napisał/a:
Czyli same ogólniki a brak konkretów.
To się nazywa zwroty niedookreślone.
Specjalnie się ich używa żeby zostawić swobodę interpretacji przepisów prawnych.Inaczej trzeba by tworzyć ogromną ilość szczegółowych przepisów,każdy do regulacji innego stanu faktycznego ryzykując że o którymś się zapomni.W tej sytuacji jest to zły pomysł prowadzący do niebezpiecznych uogólnień i sytuacji,których obawia się Marcin W.Tak ogólne przepisy mogą umożliwić wszelkim koncernom pozwy przeciw każdemu,umieszczającemu na zdjęciu logo firmy.
Poza tym mnie osobiście denerwuje dopuszczenie przez acta odpowiedzialności zbiorowej,występującej w czasie okupacji i w państwach o ustroju dyktatury a w demokratycznych państwach prawa zakazanej.Na zamkniętym Megauploadzie byli pewnie jacyś piraci ale to nie jest powód do usuwania całego serwisu,który większości użytkowników służył pewnie jako wirtualny dysk.W walce z piractwem trzeba przyjąć anglosaski typ stosowania prawa czyli rozpatrywanie każdego przypadku indywidualnie i dopiero po zbadaniu kilku takich próbować tworzyć ogólny precedens,który i tak nie będzie trwały bo piractwo ewoluuje i prawo musi za tym nadążyć.
Mówię to jako student prawa i administracji więc jeśli kogoś zanudziłem specjalistycznymi terminami to przepraszam.
_________________ "-Jestem prawdziwym kolekcjonerem.
-Tak,wiem.Jest pan jedyną osobą,która widząc obrazek kobiety w samej skórze,patrzy jaką szpilką jest przypięty."
http://mojekolekcje.pl.tl/
Wysłany: 2012-01-29, 12:08
pietras napisał/a:
domimuseums napisał/a:
Czyli same ogólniki a brak konkretów.
To się nazywa zwroty niedookreślone.
W całej tej dyskusji brakowało mi tego jednego zdania.
MarcinW napisał/a:
A może wystarczy owe logo zamazać (tak jak to robią np. na Alledrogo, gdy wystawiają przedmioty z III Rzeszy i ukrywają swastykę)?
Jest taka sytuacja:
- Mam na dysku zdjęcie z "zakazanym" logiem.
- Owe zdjęcie edytuje w programie graficznym i usuwam z niego owe logo.
- Tak zedytowane zdjęcie wrzucam "w internet".
Czy stosując zabieg, który opisałem wyżej łamię jakieś założenie ACTA? Czy też nie?
Wysłany: 2012-01-29, 12:39
To bez sensu (poprawiłem się). Mając zdjęcie w koszulce firmowej z widocznym logo nie mogę przetrzymywać go na publicznym serwerze? To samo się tyczy zdjęć z wakacji gdzie akurat w tle widać międzynarodową sieć gastronomiczną z klaunem. Wariactwo
Ostatnio zmieniony przez domimuseums 2012-01-29, 14:22, w całości zmieniany 3 razy
Wysłany: 2012-01-29, 19:38
MarcinW napisał/a:
Czy stosując zabieg, który opisałem wyżej łamię jakieś założenie ACTA? Czy też nie?
Wtedy nie.Nie ma loga nie ma problemu.
-Tak,wiem.Jest pan jedyną osobą,która widząc obrazek kobiety w samej skórze,patrzy jaką szpilką jest przypięty."
Jak wejdzie ACTA to nie będzie można umieszczać w Internecie zdjęć na których są zamieszczone zastrzeżone loga (znaczek R lub C w kółeczku) a tak to wszystkie inne własne zdjęcia można umieszczać Tak słyszałem w telewizji....
Wysłany: 2012-01-29, 22:25
Dobrze byłoby przeczytać nie to co jest w internecie tylko co faktycznie zostało podpisane i co jest do parafowania przez nasz parlament.
Pytanie również brzmi czy poprzez wprowadzenie ACTA, Państwo będzie mogło legalnie ingerować w naszą prywatność w np. poszukiwaniu pirackich kopii.
I teraz najważniejsze - czy to zabezpieczenie globalnych koncernów czy to nie aby "podkładka" aby wchodzić głębiej w to co robimy w internecie i kontrolować nasze poczynania...
Tego się bardziej się obawiam. W tej chwili i tak odpowiednie służby mogą nam "patrzeć" na ręce ale nie mogą kontrolować wszystkich...
Polecam także porównanie sobie wielu fragmentów ACTA, które są tak bardzo krytykowane, z umową TRIPS ( http://eur-lex.europa.eu/...%2817%29:PL:PDF ) z 1994 roku. Jest bardzo interesujące, że część z tych punktów rzekomo naruszających prawa podstawowe są identyczne w obu umowach.
A myślałem, że chociaż tutaj nie pojawi się ten wątek...
Wysłany: 2012-01-30, 11:22
domimuseums napisał/a:
czy to nie aby "podkładka" aby wchodzić głębiej w to co robimy w internecie
też możliwe. Ale na koniec uspokajające zdanie. Jeśli coś być może,to nie znaczy że będzie na pewno.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum