Wysłany: 2011-07-03, 17:14 Co warto zwiedzić w Międzyzdrojach i jej okolicach? Rodzaj kolekcji: Monety, banknoty, medale, odznaki, rzeczy z logiem Chelsea Londyn, Radomsko
Witam, możecie polecić coś wartego zwiedzenia w Międzyzdrojach oraz jej okolicach?
Wysłany: 2011-07-04, 22:03
Rodzaj kolekcji: falerystyka - odznaki: pinsy, buttony, szpilki, agrafki, słupki z nakrętką
Znając Twoje zainteresowania to wydaje mi się że spodoba Ci się coś z militariów i okresu II WŚ
Proponuję muzeum ale w plenerze - chodzi o tajną broń III Rzeszy czyli V3 - ostały się betonowe podpory tejże broni (nie wiem ile w tym prawdy ale lufa wielokomorowa miała 130-160 metrów ) na stoku wzgórza. Poza tym w magazynie - bunkrze jest umiejscowione muzeum:
http://www.bunkierv3.pl/index.html
Poza tym jest na miejscu piwo beczkowe...
_________________ Zbieram odznaki (pins, szpilki, agrafki) muzeów, skansenów, mauzoleów, parków, obozów koncentracyjnych i miejsc gdzie jest muzeum, memoriałów, oceanariów, akwariów, zoo itp. oraz naszywki z muzeów. Odznak jest już ponad 1600!
Jeśli posiadacie - proszę o kontakt!
Ostatnio zmieniony przez domimuseums 2011-07-04, 22:07, w całości zmieniany 2 razy
Bedziesz dysponowal autem czy tylko na miejscu urzedujesz?
Jak bedziesz w Swinoujsciu to polecam wycieczke do Albeck.
Warto tez poswiecic jeden dzien i poplynac ze Swinoujscia na Bornholm. Bilet na prom w obie strony dla jednej osoby mozna juz za 100 pln kupic, dunska wysepka jest po prostu piekna, warto ja zaliczyc bedac tak blisko.
Wysłany: 2011-07-07, 14:59
Rodzaj kolekcji: falerystyka - odznaki: pinsy, buttony, szpilki, agrafki, słupki z nakrętką
Jeśli jednak chciałbyś się ruszyć i trochę pojeżdzić - nawet busem to polecałbym wycieczkę do byłego niemieckiego Wojskowego Ośrodka Badawczego w Peenemunde:
_________________ Zbieram odznaki (pins, szpilki, agrafki) muzeów, skansenów, mauzoleów, parków, obozów koncentracyjnych i miejsc gdzie jest muzeum, memoriałów, oceanariów, akwariów, zoo itp. oraz naszywki z muzeów. Odznak jest już ponad 1600!
Jeśli posiadacie - proszę o kontakt!
Wysłany: 2011-07-07, 22:09
Rodzaj kolekcji: Borsuki, militaria no i czasami znaczki.
Kiedy byłem w Międzyzdrojach (lub Świnoujście) to było tam muzeum-bunkier (lub schron, nie pamiętam dokładnie) tematyka ekspozycji związana z okrętami etc. Ponadto w Świnoujściu było jeszcze muzeum Skarbów Ziemi. Szkielety zwierząt, dinozaurów, minerały i takie tam piedołki. Były również ( i raczej są nadal :) ) Trzy pruskie forty: Anioła, Wschodni i Gerharda. W Świnoujściu warto jeszcze odwiedzić promenadę, latarnię morską i oczywiście Woliński Park Narodowy, ale to już w Między zdrojach. Polecam jeszcze wybrać się do Ahlbeck, niemieckiego miasta przy granicy.
_________________ Pilnie poszukuję autografu aktora Vina Diesel'a. Jak masz na wymianę to pisz na pw.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum