Witam,
jestem nowy na tym forum, być może moje pytanie wyda Wam się trochę dziwne. Od dłuższego czasu zastanawiam się nad kolekcjonowanie herbaty. Zastanawia mnie, czy wy kolekcjonerzy zbieracie jedynie koperty, czy również kolekcjonujecie saszetki z zawartością? W jaki sposób przechowujecie swoje kolekcje? Z tego co widzicie nie jest to zbyt łatwe hobby, można się łatwo naciąć, ostatnio siostra przywiozła herbatę z Wielkiej Brytanii na pudełku było napisane teabags, no i kopertki faktycznie były tyle, że całe białe. :)
Wysłany: 2009-08-20, 19:27
Rodzaj kolekcji: banknoty, kopertki po herbatach, kapsle
Witam,
Ja zbieram wprawdzie tylko od kilku miesięcy, ale podzielę sie swoim doświadczeniem.
przemcus napisał/a:
Zastanawia mnie, czy wy kolekcjonerzy zbieracie jedynie koperty, czy również kolekcjonujecie saszetki z zawartością?
Kolekcjonuję puste kopertki (z małymi wyjątkami). Po pierwsze - zajmują mniej miejsca niż całe (razem z herbatą), a po drugie - papier kopertek potrafi się przebarwiać po dłuższym przebywaniu z niektórymi składnikami zawartymi w mieszankach herbacianych. A poza tym po prostu lubię pić herbatę
Te "małe wyjątki", o których wspomniałem, to herbata z przywieszką zapakowana w całkowicie przezroczystą folię. Widziałem, że niektórzy mają je w swoich zbiorach. A że ostatnio taka też mi się trafiła - więc ją dołączyłem w całości.
przemcus napisał/a:
W jaki sposób przechowujecie swoje kolekcje?
Najpopularniejszym chyba "patentem" (ja też taki stosuję) jest przechowywanie w segregatorach w odpowiednich koszulkach z kieszonkami (np. takie jak do przechowywania kart do gry np. w Magic: The Gathering). Koszulki formatu ok. A4 mają z reguły 9 przegródek, w których mieści się zdecydowana większość kopertek. Problem jest, gdy kopertki są duże - tu można stosować koszulki z 6- lub 4-oma kieszonkami.
przemcus napisał/a:
można się łatwo naciąć, ostatnio siostra przywiozła herbatę z Wielkiej Brytanii na pudełku było napisane teabags, no i kopertki faktycznie były tyle, że całe białe. :)
Tu, niestety, nie ma reguły. Jeśli jest napisane tylko "teabags" - to jeszcze nic nie znaczy (a właściwie w zdecydowanej większości przypadków są to "gołe" torebki z herbatą bez kopertek). Jeśli jednak jest napisane "individually wrapped..." lub "enveloped.." to wtedy na pewno torebki są opakowane w kopertki.
A tak poza tym polecam na początek zapoznanie się z "T Collectors Magazine" na stronie http://www.teabagonline.nl/ - jest to darmowe czasopismo elektroniczne poświęcone tylko (!) kolekcjonowaniu kopertek (i trochę zawieszek) herbacianych, stworzone przez kolekcjonerkę z Holandii.
Pozdrawiam
_________________ Zbieram głównie banknoty i kopertki po herbatach.
Wysłany: 2010-11-05, 00:26
Rodzaj kolekcji: Kopertki i ogonki od herbaty, star wars
Witajcie!
Może uda mi się trochę ruszyć kolekcjonerów kopertek i zawieszek herbacianych, do dyskusji!
Tematy mam trzy: temat pierwszy, temat drugi, oraz temat trzeci ;)
Temat pierwszy: ...telistyka
Jak wszyscy wiemy inne działy kolekcjonerstwa mają swoje własne nazwy - np. numizmatyka, filatelistyka czy birofilistyka. Dlaczego my mamy być gorsi?
Na Wikipedii można wyczytać, że słowo filatelistyka pochodzi od greckich słów "philein" i "ateleia" znaczących razem "zamiłowanie do zbierania znaczków pocztowych". Podobne pochodzenie ma zapewne słowo "fonotelistyka" czyli kolekcjonerstwo kart telefonicznych.
Idąc za tymi przykładami można by nazwać naszą pasję (tu mówię i o kopertkach i o zawieszkach) - herbatelistyką, nasze eksponaty nazywać by się mogły herbateliami, a my sami herbatelistami :D
I co Wy na to? Zapraszam do dyskusji. A jeżeli już jakaś nazwa istnieje, to jaka? Sam nigdzie nie znalazłem nic na ten temat.
Temat drugi: Ta pierwsza
Historia pierwszych kopertek i zawieszek od herbaty. Jakie były pierwsze na świecie, a jakie w Polsce. Kiedy się pojawiły, jakie firmy je wprowadziły i kto je wymyślił.
Informacje jakie do tej pory znalazłem są dosyć skąpe:
Taki oto fragment artykułu "Saszetki i brzytewki" autorstwa Piotra Kieracińskiego z czasopisma "Forum Akademickie" numer 2/1999 dostępny TUTAJ:
Cytat:
W 1908 r. William Sulivan - kupiec herbaciany ze Stanów Zjednoczonych - wynalazł torebkę do herbaty, czyli muślinowy woreczek, w którym znajdowała się jednorazowa porcja herbaty gotowa do zaparzania. Sulivan traktował swoje muślinowe torebki jako próbki handlowe. W czasie I wojny światowej, z myślą o żołnierzach na froncie w Niemczech wyprodukowano tzw. bombę herbacianą - jednorazowe porcje herbaty do łatwego zaparzania. W latach 30. pojawiły się saszetki herbaciane - najmniejsze zewnętrzne opakowanie. Początkowo zawierały one porcję sypkiej herbaty na jedno zaparzenie i miały charakter reklamowy. Z czasem okazało się, że wielu konsumentów chce kupić właśnie takie małe porcje herbaty.
Rewolucja nastąpiła w latach 60. - połączono dwie formy pakowania herbaty: torebki włożono do saszetek o ładnym wzorze graficznym. Maszyny do tego rodzaju konfekcjonowania pojawiły się we Włoszech, ale szybko zawojowały świat. W Anglii 70 proc. rynku konsumpcyjnego należy do tak pakowanej herbaty.
Kolejny cytat mówiący o herbatach ekspresowych pochodzi z raportu o tytule "Rynek kawy i herbaty" dostępnego TUTAJ. Co prawda nie chodzi tu o kopertki, ale rynek herbat ekspresowych jest z tym tematem bardzo związany.
Cytat:
Herbata w "torebkach" wprowadzona została po raz pierwszy na rynek w 1953 r.
Natomiast artykuł z Gazety Wyborczej z 2001 roku, dostępny TUTAJ, opisuje zapewne pierwsze kroki polskiej herbatelistyki. W czasopiśmie "Filiżanka smaków" (numer 4/2008) również można znaleźć artykuł o kolekcjonerach z poprzedniego artykułu. Dostępny jest TUTAJ.
Jeżeli znajdę trochę czasu, to poszukam też informacji w jakiejś herbacianej literaturze.
Temat trzeci: Cóż to za liczby
Na kopertkach niektórych firm (Dilmah, Lipton, Pickwick, Lord Nelson) można znaleźć ciągi najczęściej 7-8 cyfr. Jak się można domyślić jest to sygnatura kopertki, czyli jej numer wśród wszystkich kopertek danej firmy. Spisałem wszystkie kopertki z mojej kolekcji posiadające sygnaturę i wrzuciłem TUTAJ. Może pomożecie uzupełnić tę listę o kopertki, których nie mam?
Godzine temu zaczalem organizowac dla ciebie kopertki i zawieszki.
W robocie pelno kobit, a kazda ma po kilka pudelek herbaty.
Wiekszosc niestety nie pakowana w kopertki.
Efekt:
sporo przywieszek Liptona - dosc popularne wiec szalu nie ma.
3 kopertki Savanan Rooibos z pomaranczem i cynamonem
koperta i zawieszka Lord Nelson Fenchel Krautertee nr: 02215681
Po godzinie wpada:
King's Crown ayurvedischer tee z Rossmana nr:xwp56
Doszlo:
Teekanne Green Tea zawieszka + Torebka, niestety bez numerka
Wysłany: 2010-11-05, 20:58
Cytat:
Temat pierwszy: ...telistyka
Nie spotkałem się z jednowyrazową nazwą naszego hobby. Możnaby więc pokusić się o stworzenie takiego określenia, choć sposób zaproponowany przez Ciebie nie jest całkowicie prawidłowy.
W nazwie "filatelistyka" człon "fil-", pochodzący od greckiego "phil"/"philo" określa ogólnie rzecz biorąc "miłośnika czegoś", natomiast "-atelistyka" określa przedmiot jego zainteresowania (w tym przypadku - różnego rodzaju walory pocztowe). Zatem nazwa hobby powinna mieć raczej brzmienie "herbafilistyka" (bądź jakoś w stylu "filoherbistyka"). Mi osobiście przedrostek "herba-" kojarzy się z ziołami, więc "herbafilista" będzie "miłośnikiem ziół" bądź też "miłośnikiem ziela", co można oczywiście skojarzyć dwuznacznie .
Można oczywiście posłużyć się całkowicie obcymi językami. Np. herbata po grecku to chyba "tsai", zaś po łacinie "thea" - stąd może wyjść słówko np. "filoteistyka". Brzmienie tego słowa jest bardzo podobne do "filatelistyki", co niestety może powodować nieporozumienia.
Dlatego też i ja temat pozostawiam otwarty i chętnie poznałbym również opinie osób mających całkiem inne upodobania kolekcjonerskie.
Cytat:
Temat trzeci: Cóż to za liczby
Po szybkim przejrzeniu bazy danych swoich zbiorów (ok. 4000 kopertek) znalazłem 1594 kopertki z numerkami (i kodami kreskowymi). Jesteś zainteresowany listą w jakimś sensownym formacie?
Największa znana mi kolekcja liczy ponad 30 tys. kopertek, z tego zapewne ok. 30%-50% posiada numerki...
Muszę cię jednak trochę zmartwić - te numery nie identyfikują jednoznacznie kopertek. Jest bardzo wiele przykładów (np. wszystkie nowe serie holenderskiego Pickwicka), gdzie różne kopertki mają ten sam numer. A i kopertki z jednakowymi rysunkami mogą mieć różne numerki. Żeby jeszcze bardziej skomplikować, niektóre koperki (np. Princess, Edah) różnią się także kolorem numerku (biały, czarny itp.), wielkością czcionki, oraz położeniem numerku (po prawej/lewej stronie kopertki). Dopiero kombinacja "wzór + numerek" daje więc unikatową pozycję.
Wysłany: 2010-11-06, 06:38
Temat 1
Faktycznie masz rację, nie pomyślałem o tym w ten sposób, a przecież to naturalne - filia=lubienie czegoś, fobia=nielubienie czegoś. W błąd wprowadziła mnie nazwa "fonotelistyka" znaleziona na wiki. Jeżeli chodzi o herba - to w końcu kopertki nie zawsze są od herbaty, są też od herbat ziołowych, czy wręcz owocowych, chociaż faktycznie nazwa zawierająca w sobie "zioło" mogłaby być dwuznaczna.
Temat 3
Format właściwie nie gra jakiejś wielkiej roli, choć tak wielki zbiór ciężko będzie ogarnąć. Nad kodami kreskowymi się w sumie nie zastanawiałem.
Jeżeli chodzi o jednoznaczną identyfikację, to chyba zależy od producenta. Ja do tej pory miałem styczność przede wszystkim z Liptonem i Dilmahem i wśród moich kopertek, nie pojawiły się właściwie żadne nieścisłości. Natomiast Pickwick faktycznie ma coś takiego o czym mówisz i sam mam dwie różne kopertki o tym samym numerze (jest to nawet zaznaczone na stworzonej przeze mnie liście.
Kopertki z takimi samymi obrazkami - masz na myśli identyczne kopertki, czy o różnych napisach? Bo jeżeli napisach, to są one po prostu różne i wtedy faktycznie każda powinna mieć własny numer.
Princess i Edah - niestety ani jednej nie ma jak na razie w mojej kolekcji, może możesz podrzucić jakąś grafikę jak to wygląda?
>FALUBAZ_ZG
Liptona zawieszki są różne i być może będzie jakaś której nie mam. Wild Earth Savanah mam wszystkie trzy (no, póki co dwie - jedna idzie pocztą). Natomiast ani tego Nelsona, ani King's Crowna nie mam. Tylko czy będę miał co zaoferować w zamian?
Wysłany: 2010-11-06, 21:36
Anzelm napisał/a:
Kopertki z takimi samymi obrazkami - masz na myśli identyczne kopertki, czy o różnych napisach? Bo jeżeli napisach, to są one po prostu różne i wtedy faktycznie każda powinna mieć własny numer.
Mam na myśli identyczne kopertki (taki sam rysunek i wszystkie napisy), różniące się jedynie tym numerkiem.
Anzelm napisał/a:
Princess i Edah - niestety ani jednej nie ma jak na razie w mojej kolekcji, może możesz podrzucić jakąś grafikę jak to wygląda?
Proszę bardzo. Do postu załączyłem przykładowe skany.
Princess.jpg
Plik ściągnięto 0 raz(y) 156,72 KB
Edah.jpg
Plik ściągnięto 0 raz(y) 157,34 KB
A na dodatek w moich zbiorach od przedwczoraj jest również zawieszka od takiej "expressowej", ma tylko inne logo. Coś w stylu kłosu jakiegoś zboża.
Temat 3:
Ok. Z tymi różniącymi się tylko numerkiem, to może to jest jakaś seria produkcji? Mógłbyś też wrzucić fotę?
A przy kolorach można dodać do numeru literę (B-black, W-white, L-left, R-right) itd. I wtedy numery (wraz z literką) będą unikalne prawda? W ten sposób można stworzyć swego rodzaju listę kopertek (oczywiście nie wszystkich producentów).[/b]
Wysłany: 2011-10-09, 23:33
Hej,
może dałoby się ruszyć jakoś kolekcjonerów herbacianych rzeczy do jakiejś takiej społecznościowej akcji - np. spotkania się, powymieniania na żywo? Stworzyłem na facebooku grupę o roboczej nazwie Herbafilistyka (bo to chyba ostatnia nazwa jaka padła) - tu link. Dodawajcie się do grupy i rozmawiajmy :D
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum