Wysłany: 2009-10-30, 06:49 Humor i ciekawostki kolekcjonerskie :-) Rodzaj kolekcji: Korki od win, odznaki-herby miast polskich
Uważam, że do zbieractwa/kolekcjonerstwa należy podchodzić poważnie ale z humorem
Proponuję więc aby pośmiać się trochę - kawały są zawsze przejaskrawieniem, ale najczęściej zawierają ziarnko prawdy...
Myślę, że nikt z Kolekcjonerów nie obrazi się jeśli trafi się tu kawał o jego Pasji
Zbieracz zegarów pokazuje przyjacielowi swoją kolekcję:
- To są zegary słoneczne, te pokazują czas zachodnioeuropejski, te wydzwaniają kuranty...
- No, a jeśli chcesz wiedzieć, która jest teraz godzina?
- To wychodzę i pytam sąsiadów.
Ostatnio zmieniony przez warczp 2010-12-06, 19:36, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2009-10-30, 09:51
Rodzaj kolekcji: numizmatyka, w szczególności powojenne monety obiegowe
Na mnie pewnie się parę osób obrazi :)
Cytat:
Chodzi chłopiec po parku i cały czas się schyla. W końcu podchodzi do niego facet, który już od dłuższego czasu mu się przyglądał i pyta się go:
- Chłopczyku a co Ty robisz?
- Ja zbieram kupy - odpowiada.
- To bardzo ładnie z Twojej strony, ale tu z prawej strony jedną zostawiłeś - mówi do chłopca pokazując w drugą stronę.
- Taką już mam.
Wysłany: 2009-10-31, 12:35
Rodzaj kolekcji: nalepki z owocow cytrusowych
dwoje pianych wchodzi do mieszkania,gosc widzi miske i mlotek powieszony na scianie,co to?pyta, zegar z kukulka, co ty, jak to? na co gospodarz wali mlotkiem w miske,,,,, zza sciany slychac ku,ku, ......rwa druga w nocy a on sie tlucze!!!
Wysłany: 2009-11-10, 22:16
Rodzaj kolekcji: Korki od win, odznaki-herby miast polskich
- Panie doktorze, ludzie śmieją się ze mnie bo lubię naleśniki.
- To nic złego. Ja też lubię naleśniki.
- Tak!? To zapraszam pana do siebie - mam dwie szafy pełne naleśników!
Wysłany: 2009-11-21, 21:28
Wiec wyborczy*, tłumy ludzi, muzyka, panienki rozdają różne ulotki ze zdjęciami kandydata.
Mały chłopiec bierze kolejną ulotkę i w końcu pyta się:
- A z dinozaurami też masz?
. . . Mam na wymianę . . . Poszukuję . .
Wysłany: 2009-11-28, 13:27
Rodzaj kolekcji: zapałki,monety lokalne,karty wielkie bitwy
Ja odpowiadając ja prośbę autora wątku proszę o przeczytanie mojego podpisu.
Jest to cytat(tylko już nie pamiętam czy to dokładnie tak brzmiało) z mojej ulubionej serii książek o Świecie Dysku.
Kto się chce pośmiać z kolekcjonerów powiniem przeczytać tą część. Są tam sparodiowani i lekko ośmieszeni kolekcjonerzy a szczególnie ich postrzeganie świata .
Tu akurat mamy nawiedzonych kolekcjonerów szpilek(przepraszam jeśli uraziłem kogoś takiego ) ale szpilki można zamienić na cokolwiek innego i rezultat będzie ten sam.Każdy kolekcjoner powiniem rozpoznać w tym cytacie i w całej książce samego siebie.
_________________ "-Jestem prawdziwym kolekcjonerem.
-Tak,wiem.Jest pan jedyną osobą,która widząc obrazek kobiety w samej skórze,patrzy jaką szpilką jest przypięty."
http://mojekolekcje.pl.tl/
Wysłany: 2009-11-28, 14:15
pietras napisał/a:
Ja odpowiadając ja prośbę autora wątku proszę o przeczytanie mojego podpisu. (...)
Wysłany: 2009-12-10, 05:58
Tym razem anegdota:
Autor "Księgi dżungli" Rudyard Kipling przebywał pewnego razu w hotelu i płacił należności nie gotówką, lecz czekami.
Po pewnym czasie stwierdził, że jego konto nie maleje czyli, że hotelarz nie zrealizował czeków.
Zaciekawiony pisarz przeprowadził na własną rękę dochodzenie... i stwierdził, że właściciel hotelu sprzedawał jego czeki jako autografy osiągając w ten sposób znaczne zyski.
_________________ "Miarą człowieka jest bardziej jego hobby niż zawód."
Robert Byrne
Wysłany: 2009-12-21, 12:23
Rodzaj kolekcji: zapałki,monety lokalne,karty wielkie bitwy
Jeszcze ciekawostka historyczna.
Otóż jeden z cesarzy rzymskich,nie pamiętam który,zbierał pajęczyny.
_________________ "-Jestem prawdziwym kolekcjonerem.
-Tak,wiem.Jest pan jedyną osobą,która widząc obrazek kobiety w samej skórze,patrzy jaką szpilką jest przypięty."
http://mojekolekcje.pl.tl/
Wysłany: 2009-12-27, 17:56
Rodzaj kolekcji: Nietoperze, kapsle polske, zakrętki plastikowe i metalowe polskie
Chyba nikt nie zapodał"
Rozmawiają dwie koniety. Jedna strasznie narzeka na swojego męża, że jej nie kocha, że pije itp. Na co druga odpowiada "Wiesz, mi też nie jest łatwo... Mój mąż jest syfilitykiem." Na co wychyla sie mąż z drugiego pokoju i mówi "Kochanie! Tyle razy mówiłem! Nie syfilitykiem. Filatelistą...".
Wysłany: 2009-12-28, 18:24
Rodzaj kolekcji: pocztówki
Przychodzi babcia do sklepu filatelistycznego i prosi o jakieś ciekawe znaczki. Sprzedawca zaprezentował kilka, babcia wybrała, zapłaciła i...
- Tylko proszę zamazać cenę, bo to prezent dla wnuczka!
_________________ Zbieram pocztówki z dworkami, pałacami i zamkami. Oraz miasta - czarno-białe lub w sepii.
Wysłany: 2010-05-07, 11:03
Dwie dziewczyny rozmawiają w kawiarni:
- Wszyscy mężczyźni są jednakowi. Wyobraź sobie, Janek jest tak bezczelny, że zaprosił mnie do swojego mieszkania w celu obejrzenia kolekcji znaczków pocztowych. Poszłam.
- Wyobrażam sobie jaki on był bezwstydny!
- Jeszcze jak. Czy wiesz, że on faktycznie posiada tę kolekcję?
_________________ "Miarą człowieka jest bardziej jego hobby niż zawód."
Robert Byrne
Satyryk Mikołaj Biernacki został zapytany przez pewnego kolekcjonera autografów:
- Czy widział pan mój słynny zbiór autografów? Mam na przykład miłosny list Sobieskiego, a w zeszłym miesiącu kupiłem nawet list napisany przez króla Popiela!
- To jeszcze nic w porównaniu z moimi zbiorami – przerwał mu Biernacki – Ja ostatnio nabyłem list pisany przez Adama do Ewy, ze znaczkiem pocztowym i stemplem „Raj”.
Wysłany: 2010-09-13, 13:28
Rodzaj kolekcji: autografy, komiksy, pocztówki z Ostrołęką
Warczp - dzięki za pomoc w umieszczeniu tego komiksu w sposób, którego jeszcze na tym Forum nie udało mi się ogarnąć :) Dopiero niedawno dostrzegłem, że fotki, które powrzucałem przy moich tematach, po otwarciu są mikroskopijne (sposób z wklejaniem linków jak na innych forach, tu się nie sprawdził). Niedługo będę potrzebował pomocy przy wrzucaniu zdjęć, to już wiem, do kogo się zgłosić ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum