Wysłany: 2011-10-04, 18:54 Jakie znaczki są cenniejsze? Rodzaj kolekcji: Ulotki z kina; gry PC; gadżety z gier
Jakie znaczki są cenniejsze. Te które są już po przebiegu, i np. z pieczątką z poczty Polskiej w Gdańsku przebyły drogę do Siedlec, czy te, które są kupione w punktach sprzedaży, i tak są kolekcjonowane ?
Wysłany: 2011-10-06, 12:57
Rodzaj kolekcji: numizmatyka, w szczególności powojenne monety obiegowe
To zależy od znaczka. W większości przypadków więcej wart jest znaczek czysty, z klejem, bez śladu podlepki, bez uszkodzeń (wszystkie ząbki, brak załamań, odbarwień, itp).
Zdarza się jednak, że niektóre znaczki są warte więcej kasowane. Pierwszy taki znaczek jaki mi przychodzi do głowy to Fi3867 (Jan Paweł II na znaczku ze srebra) - cena katalogowa czystego - 18zł, kasowanego - 40zł (Fischer 2010). Powód? Kto normalny naklejałby srebrną blaszkę z papieżem na kopertę :). Nawet jeśli znalazłby się taki desperat, to one były w obiegu raptem 9 miesięcy (20.03.2003 - 31.12.2003).
Co do wartości kolekcjonerskiej (ale nie pieniężnej), to owszem, kasowane są wartościowsze. Ot, choćby znaczki zaborców z czytelnym stemplem polskiej miejscowości. Może się trafi znaczek ze stemplem Stalinogród zamiast Katowice (1953-56). Niejednokrotnie nawet znaczek na wycinku (z przynajmniej 5mm marginesem wokół stempla) może mieć większą wartość niż taki sam znaczek czysty/kasowany.
Jeszcze więcej warte są całości (czy całostki - zawsze mi się mylą) i FDC. Czyli znaczek skasowany, na kopercie, z czytelnym stemplem. W dodatku zawsze może się trafić do tego jakiś stempel okolicznościowy. Jeszcze ciekawsze są FDC, które mają nadruk związany ze znaczkiem i często okolicznościowy datownik.
Wysłany: 2011-11-03, 13:37
Rodzaj kolekcji: Filatelistyka
Cytat:
Jeszcze więcej warte są całości (czy całostki - zawsze mi się mylą) i FDC
Pod warunkiem że jest to pełnowartościowe FDC jak jedna z serii z mojej kolekcji FDC DR:
Deutsches Reich z 21.III.1943 r.
Jest to pierwsza z dwóch serii, prezentująca pojazdy jak i uzbrojenie Armii Niemieckiej z okresu II wojny Światowej. (I - Mi 831-842, II-Mi 873-885)
Okolicznościowe FDC wydawane obecnie przez PP a wcześniej przez PPF Ruch, jest robione typowo pod kolekcjonera, i jako materiał do budowy eksponatu wystawienniczego nie ma za bardzo szans bytu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum