Forum Kolekcjonerów Rzeczy Najróżniejszych Strona Główna Forum Kolekcjonerów Rzeczy Najróżniejszych
Tu twoja kolekcja nabierze rumieńców

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: kolekcja, moja, rodzina

Autor Wiadomość
Moja Kolekcja, Rodzina i...
warczp 

Poland

Miasto: Swarzędz

Wysłany: 2010-05-14, 18:03   Moja Kolekcja, Rodzina i...
   Rodzaj kolekcji: Korki od win, odznaki-herby miast polskich

Słyszałem taki kawał:

Dziewczyna do chłopaka:
- Ciągle rozmawiamy o mnie. Porozmawiajmy dla odmiany o tobie. Na przykład: co sądzisz o mnie...

Tak sobie myślę, że dominuje na tym Forum tematyka: moja Kolekcja, moje zdobycze kolekcjonerskie, moje odczucia w kolekcjonowaniu.
Może dla odmiany napiszemy jak nasze hobby odbiera najbliższa rodzina i znajomi?
Czy wspierają, a może patrzą niechętnie?
Co sądzą o "braku szafy z gumy"?
A może najbliższa rodzina też coś z zapałem zbiera?

Pomóż głodnym dzieciom - Kliknij w brzuszek pajacyka!
beatkaaa119922 

Poland

Miasto: Bialystok
Wysłany: 2010-05-14, 18:19   
   Rodzaj kolekcji: bilety komunikacji miejskiej, wizytówki z kotami

Moja rodzinka mnie wspiera, zaangażowali swoich znajomych w zbieranie już nie tylko biletow ale i rożnych innych rzeczy, sami też zbierają
a znajomi na początku sie śmieli że zbieram bilety, ale teraz sami mi je przynoszą :)

warczp 

Poland

Wysłany: 2010-05-15, 15:27   

U mnie w domu nikt oprócz mnie nie jest typowym kolekcjonerem. Moja Żonka zbiera pieczątki turystyczne, lecz raczej tylko te, które sama zdobyła.
Czasem wychodzi problem braku miejsca, ale obecnie doszliśmy do pewnego porozumienia. Nie mam może aktywnego wsparcia w moim kolekcjonowaniu, ale gdy opowiadam o nim to Żonka słucha :-)
Ogólnie jestem typem, który musi coś zbierać. Myślę, że zostało to u mnie w domu zakceptowane, choć nie powiem trochę to trwało ;-)

natala-figlara 

Poland

Miasto: Grudziądz
Wysłany: 2010-05-15, 17:10   
   Rodzaj kolekcji: Numizmatyka, foldery NBP, karty telefoniczne,magnesy.

Moi rodzice szanują moje hobby, wspierają mnie, zabierają na różne targi kolekcjonerskie. Choć mama czasem się dziwi, że całe kieszonkowe wydaję na monety, karty telefoniczne- ale pomaga mi podejmować czasem trudne decyzje dotyczące kupna ;] Tato zawsze przywiezie z zagranicy jakieś drobiazgi kolekcjonerskie ;]

Po za tym jak wiecie hoduję storczyki, mam ich ponad 50, mieszkam w bloku, więc dokucza mi brak miejsca. Moja mama również wciagnęła się w hodowlę, sama planuje jak mi zrobić orchidarium....ale ja na razie odpuszczę- brak miejsca...

domimuseums 

Poland

Miasto: Warszawa
Wysłany: 2010-11-13, 00:26   
   Rodzaj kolekcji: falerystyka - odznaki: pinsy, buttony, szpilki, agrafki, słupki z nakrętką

Interesujący temat a zajrzałem z czystej ciekawości. W mojej rodzinie jedynie mój Tata zawsze zbierał tzw. "starocie". Tak to było postrzegane przez większość rodziny i dopiero po jakimś czasie okazywało się że poza wartością czysto sentymentalną ma to dużą wartość kolekcjonerską. Kolekcjonowaliśmy razem znaczki pocztowe czyli zaczątki domowej filatelistyki tzn. ojciec je wyszukiwał, kupował lub innymi drogami (również konspiracyjnymi) zdobywał a ja miałem ten wielki zaszczyt, jako ukochany smarkul, umieścić pensetą w klaserze. Poza tym z rzadka spotykałem w życiu kolekcjonerów. W tej chwili część mojej rodziny i znajomych z każdego wyjazdu przywozi mi jakąś odznakę - niekoniecznie z muzeum :) Od momentu dołączenia do tego forum pojawiły się też inne zdobycze kolekcjonerskie jak bilety, korki itp.
Żona już przywykła do tego że przynoszę lub przysyłają mi do domu jakieś "kłujące blaszki" :) ale twardo postawiła sprawę a propos wieszania gablot z odznakami na ścianie.
Pozostaje album i szuflada w ktorej przechowuję swoje odznaki. Córka mi pomaga i za każdym razem to ona pierwsza rozpakowuję jakąś paczkę lub list i jest pierwszym krytykiem danej odznaki. Słyszę czasem "ale fajna odznaka" lub "ale badziewie" :)
Dla mnie oczywiście nigdy nie ma "badziewia" są odznaki ciekawe i bardzo ciekawe.
Zbieram odznaki (pins, szpilki, agrafki) muzeów, skansenów, mauzoleów, parków, obozów koncentracyjnych i miejsc gdzie jest muzeum, memoriałów, oceanariów, akwariów, zoo itp. oraz naszywki z muzeów. Odznak jest już ponad 1600!
Jeśli posiadacie - proszę o kontakt!

pietras 

Poland

Miasto: Lublin
Wysłany: 2010-11-19, 15:09   
   Rodzaj kolekcji: zapałki,monety lokalne,karty wielkie bitwy

Moja rodzina ma dziwne podejście do mojej głównej kolekcji.Ostatnio stwierdzili że nie będą już kupować zapałek,żeby rozpalić w kominku czy coś,bo przecież ja mam całe mnóstwo.
Za to popierają kolekcjonowanie monet,szczególnie GN-ów bo są ładne i kiedyś będą wartościowe.

Rosomak 

Poland

Wysłany: 2010-11-19, 17:01   
   Rodzaj kolekcji: Rosomaki, monety, płyty z muzyką

Podejrzewam, że wcześniej Twoja kolekcja zapałek będzie wartościowsza niż GNy. Poza rocznikiem '95 w GNach nie ma nic wartościowego. Sami zobaczcie monety okolicznościowe PRLu, teraz nie są nic warte, a na dodatek były robione z lepszego stopu. Nie martw się Pietras u mnie jest podobnie. A jeszcze jak srebrną monetę zobaczą to już liczą jej wartość w setkach :D Tacy są ludzie... Ci co nie kolekcjonują widzą kolekcjonowanie przez pryzmat pieniędzy. Bo dla nich nielogiczne jest gromadzenie czegoś co nie posiada wartości materialnej. W zasadzie spoza świata kolekcjonerskiego tylko jedna koleżanka mi pomaga w kolekcjonowaniu i pamięta co kolekcjonuje (pozostali znajomi wiedzą ale raczej nie pomagają).
U mnie w rodzinie nie ma nikogo poza mną kto by się tym zajmował.

A co do szafy z gumy właśnie stwierdziłem, że czas się pozbyć 95% rzeczy. Dlatego w razie jakby ktoś miał coś na oku to wiecie gdzie mnie szukać :)

Aleksis 

Poland

Miasto: Gdańsk
Wysłany: 2010-11-19, 17:54   
   Rodzaj kolekcji: monety, banknoty, bilety komunikacyjne

Ja już kiedyś pisałam, że pochodzę z rodziny kolekcjonerskiej ;) Moi rodzice zbierali mnóstwo rzeczy: koperty z Janem Pawłem II, naszycia z "łezkami", monety, banknoty, starocie, figurki z Kinder Niespodzianki, znaczki i zapewne jeszcze coś o czym zapomniałam/nie wiem.

Także nie tyle, że mam wsparcie w rodzinie, co raczej dobrze rozumieją co z czym. A jeśli chodzi o brak miejsca, to trochę doskwiera, ale mam twarde postanowienie, żeby zrobić porządek (niezmiennie od pół roku).

warczp 

Poland

Wysłany: 2010-11-19, 20:45   

Co do wspierania w kolekcji korków to faktycznie większe wsparcie mam u Kolegów z pracy i od naszego Dostawcy.
Nawet mój Dyrektor :-D i Prezes :-D regularnie przynoszą mi nowe nabytki zdobyte w Polsce i za granicą :-)
To jest bardzo miłe gdy na moim biurku w Firmie przez ileś godzin leżą przede mną nowe okazy.

domimuseums 

Poland

Wysłany: 2010-11-20, 00:25   
   Rodzaj kolekcji: falerystyka - odznaki: pinsy, buttony, szpilki, agrafki, słupki z nakrętką

Rosomak, nie bądź taki, są koledzy i koleżanki którzy pamiętają co kolekcjonujesz :)

Co do zachwycania się swoimi nowymi zdobyczami to potwierdzam że miło jest przez jakiś czas pozostawić swoje okazy na wierzchu i co jakiś czas zerkac na nie dumnym i zadowolonym wzrokiem :-D
Inną radość sprawia mi podpytywanie żony czy coś przyszło dziś pocztą na co kochana wspołmałżonka odpowiada że nic nie zauważyła a po powrocie jest miła niespodzianka w postaci przesyłki lub przesyłek, czy to z forum czy od innego "darczyńcy" :-)

Przy tym całym kolekcjonowaniu nie wiem czy kontakt z ludźmi nie jest najprzyjemniejszy i poznawanie nowych osób. Co o tym sądzicie?
Zbieram odznaki (pins, szpilki, agrafki) muzeów, skansenów, mauzoleów, parków, obozów koncentracyjnych i miejsc gdzie jest muzeum, memoriałów, oceanariów, akwariów, zoo itp. oraz naszywki z muzeów. Odznak jest już ponad 1600!

Rosomak 

Poland

Wysłany: 2010-11-20, 07:42   

domimuseums napisał/a:
Rosomak, nie bądź taki, są koledzy i koleżanki którzy pamiętają co kolekcjonujesz :)

Rosomak napisał/a:
W zasadzie spoza świata kolekcjonerskiego tylko jedna koleżanka mi pomaga w kolekcjonowaniu

Ty jesteś z tego świata kolekcjonerskiego :)

domimuseums 

Poland

Wysłany: 2010-12-21, 22:14   

Namawiam moją córkę aby coś zbierała i staram się dorzucać jej rożne pomysły i co za tym idzie i fanty. Na razie jest na etapie smyczek i zakładek do książek. Zobaczymy czy wytrzyma próbę czasu czy porzuci w kąt. Czasem po jakimś czasie człowiek wraca do swoich zainteresowań z dzieciństwa :-D

warczp 

Poland

Wysłany: 2012-01-30, 14:36   

Podrzucę ciekawostkę z innej strony: miałem do czynienia z chłopakiem i dziewczyną, którzy dzięki kolekcjonowaniu biletów komunikacji miejskiej... założyli rodzinę :-)
A dodatkowo kolekcjonowanie musiało być bardzo silnym magnesem bo oboje byli z dwóch krańców Polski!

domimuseums 

Poland

Wysłany: 2012-01-30, 15:26   

Słyszałem o tej parze. Czy to nie Ci którzy prowadzą stronkę internetową na temat biletów i mają już sporą ich kolekcję?

warczp 

Poland

Wysłany: 2012-01-30, 15:32   

Ogromną!
Tak - to oni - sympatyczne jednostki :-)

Rosomak 

Poland

Wysłany: 2012-01-30, 16:55   

To chyba oczywiste, gdyby mieszkali koło siebie to większość kolekcji by im się pokrywało :)

Odpowiedz do tematu