Forum Kolekcjonerów Rzeczy Najróżniejszych Strona Główna Forum Kolekcjonerów Rzeczy Najróżniejszych
Tu twoja kolekcja nabierze rumieńców

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: kart, odmiany, telefonicznych

Autor Wiadomość
Odmiany kart telefonicznych
piter1501 

Poland

Miasto: Piotrków
Wysłany: 2012-01-14, 08:29   Odmiany kart telefonicznych
   Rodzaj kolekcji: Kart telefoniczne: Polska i zagranica.

W załączniku podaje wykaz kart tzw. a, czyli odmian, prosiłbym o pomoc, jak odróżnić kartę zwykłą od jej odmiany. Jeżeli jedna lakierowana a druga matowa to akurat sobie poradzę, ale w niektórych nie wiadomo jak to jest.

forum.xls
Pobierz Plik ściągnięto 15 raz(y) 17 KB

Pomóż głodnym dzieciom - Kliknij w brzuszek pajacyka!
Maisto50 

Poland

Miasto: Białystok
Wysłany: 2012-01-15, 11:06   
   Rodzaj kolekcji: Monety, Foldery NBP, Karty Telefoniczne

Zwierzeta w ZOO (3/10) - pantera cENtkowana = błąd ortograficzny, karta została wycofana ze sprzedaży, nakład 262 000

TP S.A. Music & Film Festival 2001 (zlota) = wyczytałem tylko tyle, że jest to karta matowa, bardzo łatwo ulega zabrudzeniu, nakład 3 200

Olsztyn (matowa) = nakład 438 900 łącznie z numerem 128, czyli tej lakierowanej

Olsztyn - wieza (lakierowana) = nakład 395 900 łącznie z kartą matową, karta łuszcząca się

Nieborow = nakład karty 206 200, różnica polega na logo „TELEFONICA” z tyłu karty, można zauważyć z tyłu karty, na drugiej wersji karty będzie logo „TELEFONICA LTD.”

Karkonosze I = nakład łącznie 393 000, jedna karta ma logo TELEFONICA LTD, a druga Telefonica

Karkonosze II i III = rzecz polega na tym samym, nakłady po 393 000 i różnią się logiem Telefonica i TELEFONICA LTD.

I Torunski Zlot Policji = nakład kart łączny 5 800, jedna wersja ma napis niebieski, zaś druga napis czarny

Kazimierz Dolny - ruiny (lakierowana) = nakład tej karty jest niepewny, podano w katalogu 40 000, karta jest jak napisałeś lakierowana – i to by było na tyle

Wielka Orkiestra Swiat. Pom. (nieb.) - ""B""
Wielka Orkiestra Swiat. Pom. (nieb.) - ""C""
Wielka Orkiestra Swiat. Pom. (nieb.) - ""D"" = odnośnie tych trzech kart, dokładnie nie wiem o co ci chodzi z tymi literkami B,C,D, ale myślę że chodzi ci o 4 wersje tej karty, mianowicie na karcie na ślimaku po prawej stronie mniej więcej po środku długości jest różna ilość kółeczek i różny ich rozkład, łatwo to zauważyć

My lacz. ludzi (symb. pion.) – odwrotka = wydaje mi się że chodzi o to że awers jest odwrotnie w stosunku do rewersu, lub to że róg ułamywany jest u dołu karty

Chelmno (nr 146) (lakierowana)= jeśli ci chodzi o różnicę między 146,a 534a to jest taka, że jedna ma nominał 25 a druga 100 impulsów. Karta o nominale 100 jest łuszcząca

VII ME w Lataniu Precyzyjnym (niebieska) = łączny nakład tych kart 418 000, jedna karta jest w kolorze granatowym, druga znacznie jasniejsza – niebieska

20 rocz. pont. Jana Pawla II - ciemne tlo = w jednej tło jasnożółte w drugiej ciemnożółte, łatwo poznać po papieża twarzy i rzecz jasna po żółtym kolorze.

Rok Chopinowski = różnią się tyłem kart, jedna pospolita czerwona, druga zielona

Zamosc – rynek = wąski pasek (czarny z „impulsami”)

Wesolych Swiat '99 - napisy angielskie = ta karta jest kartą specjalnego obiegu, jej nakład to 2000, cena katalogowa 200zł/180zł

Olsztyn = jedna karta ma wąski pasek, jej nakład to 4 000

Opinogora = podobnie, wąski pasek, nakład 20 300

Radio Zet - Pogotowie Sw. Mikolaja - przesuniete ZET = między RADIO a ZET jest znacznie większy odstęp rzędu 1 cm lub więcej , w normalnej wersji jest to znikomy odstęp może 2 mm

Odpowiedz do tematu