Wysłany: 2012-01-14, 08:29 Odmiany kart telefonicznych Rodzaj kolekcji: Kart telefoniczne: Polska i zagranica.
W załączniku podaje wykaz kart tzw. a, czyli odmian, prosiłbym o pomoc, jak odróżnić kartę zwykłą od jej odmiany. Jeżeli jedna lakierowana a druga matowa to akurat sobie poradzę, ale w niektórych nie wiadomo jak to jest.
_________________ O mnie/moje oferty
Wymienię przedmioty z swoich ofert na karty telefoniczne polskie i zagraniczne (chipowe i magnetyczne), klocki LEGO, różne ciekawe naklejki oraz znaczki pocztowe.
Wysłany: 2012-01-15, 11:06
Rodzaj kolekcji: Monety, Foldery NBP, Karty Telefoniczne
Zwierzeta w ZOO (3/10) - pantera cENtkowana = błąd ortograficzny, karta została wycofana ze sprzedaży, nakład 262 000
TP S.A. Music & Film Festival 2001 (zlota) = wyczytałem tylko tyle, że jest to karta matowa, bardzo łatwo ulega zabrudzeniu, nakład 3 200
Olsztyn (matowa) = nakład 438 900 łącznie z numerem 128, czyli tej lakierowanej
Olsztyn - wieza (lakierowana) = nakład 395 900 łącznie z kartą matową, karta łuszcząca się
Nieborow = nakład karty 206 200, różnica polega na logo „TELEFONICA” z tyłu karty, można zauważyć z tyłu karty, na drugiej wersji karty będzie logo „TELEFONICA LTD.”
Karkonosze I = nakład łącznie 393 000, jedna karta ma logo TELEFONICA LTD, a druga Telefonica
Karkonosze II i III = rzecz polega na tym samym, nakłady po 393 000 i różnią się logiem Telefonica i TELEFONICA LTD.
I Torunski Zlot Policji = nakład kart łączny 5 800, jedna wersja ma napis niebieski, zaś druga napis czarny
Kazimierz Dolny - ruiny (lakierowana) = nakład tej karty jest niepewny, podano w katalogu 40 000, karta jest jak napisałeś lakierowana – i to by było na tyle
Wielka Orkiestra Swiat. Pom. (nieb.) - ""B""
Wielka Orkiestra Swiat. Pom. (nieb.) - ""C""
Wielka Orkiestra Swiat. Pom. (nieb.) - ""D"" = odnośnie tych trzech kart, dokładnie nie wiem o co ci chodzi z tymi literkami B,C,D, ale myślę że chodzi ci o 4 wersje tej karty, mianowicie na karcie na ślimaku po prawej stronie mniej więcej po środku długości jest różna ilość kółeczek i różny ich rozkład, łatwo to zauważyć
My lacz. ludzi (symb. pion.) – odwrotka = wydaje mi się że chodzi o to że awers jest odwrotnie w stosunku do rewersu, lub to że róg ułamywany jest u dołu karty
Chelmno (nr 146) (lakierowana)= jeśli ci chodzi o różnicę między 146,a 534a to jest taka, że jedna ma nominał 25 a druga 100 impulsów. Karta o nominale 100 jest łuszcząca
VII ME w Lataniu Precyzyjnym (niebieska) = łączny nakład tych kart 418 000, jedna karta jest w kolorze granatowym, druga znacznie jasniejsza – niebieska
20 rocz. pont. Jana Pawla II - ciemne tlo = w jednej tło jasnożółte w drugiej ciemnożółte, łatwo poznać po papieża twarzy i rzecz jasna po żółtym kolorze.
Rok Chopinowski = różnią się tyłem kart, jedna pospolita czerwona, druga zielona
Zamosc – rynek = wąski pasek (czarny z „impulsami”)
Wesolych Swiat '99 - napisy angielskie = ta karta jest kartą specjalnego obiegu, jej nakład to 2000, cena katalogowa 200zł/180zł
Olsztyn = jedna karta ma wąski pasek, jej nakład to 4 000
Opinogora = podobnie, wąski pasek, nakład 20 300
Radio Zet - Pogotowie Sw. Mikolaja - przesuniete ZET = między RADIO a ZET jest znacznie większy odstęp rzędu 1 cm lub więcej , w normalnej wersji jest to znikomy odstęp może 2 mm
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum