Wysłany: 2008-07-14, 10:32 Pytanie o karty pocztowe.
Witam. Swojego czasu zlapalem konika na znaczki polskie, fdc, i karty pocztowe.
Mam do filatelistow pytanko. Pewnego dnia wpadlem na pomysl aby podrasowac swoje nabytki. Wrzuce cztery przyklady.
1-na okolicznosciowa pocztowke nakleilem znaczek i poprosilem o przebicie stemplem okolicznosciowym na poczcie
2-Ta karta pocztowa miala juz znaczek, ale ja postaralem sie o stempel na ta sama okazje.
3- W przypadku 3 i 4 dokleilem znaczki Sandomierz i rowniez poprosilem o stempel.
Pytanie brzmi czy czasem nie przesadzilem z tym i zamiast zwiekszyc tymi zabiegami wartosc zbioru, poprostu go nie zniszczylem.
Wysłany: 2008-07-14, 11:47
Rodzaj kolekcji: Kindery, monety, znaczki
znawca nie jestem, ale z tego co wiem sa osoby ktore wlasnie takie rzeczy zbieraja i dla nich zapewne maja one wartosc wieksza niz wszystko z osobna. Jedynie znaczki, wieksza wartosc teoretycznie maja te bez stepli. Ale wg mnie tak wszystko wyglada ladnie, ale niech sie wypowiedza rasowi filantelisci :)
Wysłany: 2009-10-24, 16:39
Rodzaj kolekcji: Filatelistyka
Jeżeli została ona przefrankowana to trochę straciła na wartości filatelistycznej. Filatelistyka rządzi się swoimi surowymi prawami. Bo co wspólnego ma Sandomierz z Poznaniem ? Przekombinowałeś.
Wysłany: 2011-08-01, 11:23
Rodzaj kolekcji: Filatelistyka
Ja osobiście nie doklejał bym tego znaczka, raczej nakleił go na tekturce (kopercie) o zbliżonym wymiarze i poprosił o ostemplowanie grzecznościowe.
Tak samo 1.jpg, tematyka znaczka, karty poznań, a tu buch znaczek gdańsk
Albo, albo, można oczywiście robić takie miksy, jak nie ma odpowiedniej alternatywy tematycznej, ja to bym jak wspomniałem prosił jeszcze o sam odcisk datownika.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum