I patrzę na moje zbiory teraz...Zapałki-683,monety-dużo i to wszystko inne Inni mogliby to uznać za obsesję I co to znaczy często?
Czuję się teraz niepewnie
_________________ "-Jestem prawdziwym kolekcjonerem.
-Tak,wiem.Jest pan jedyną osobą,która widząc obrazek kobiety w samej skórze,patrzy jaką szpilką jest przypięty."
http://mojekolekcje.pl.tl/
Wysłany: 2011-08-11, 11:49
Rodzaj kolekcji: autografy, komiksy, pocztówki z Ostrołęką
Pietras - też to czytałeś?
Ja dotarłem do tego fragmentu, który cytujesz - i zatrzymałem się na chwilę.
Bo:
- autografy - ponad 1200 szt., plus ponad 1000 na wymianę;
- komiksy - co prawda dawno nie kupowałem nowych, ale na stanie coś ok. 1300-1400 chyba, plus 2 kartony na wymianę;
- pocztówki z mojego miasta - tu znacznie skromniej, bo coś ponad 200, ale dokładnie nie wiem, bo dawno nie liczyłem;
- ulotki z kina - karton po butach plus jeszcze trochę - co z tego, że ich nie kolekcjonuję? Wezmę, przydadzą się na wymianę - i tak nie wychodzę z kina bez nowych ulotek, których stosik rośnie i rośnie...;
- zakładki - jak wyżej (niech żyją targi książki i tego typu imprezy);
- do tego: długopisy, trochę breloczków, wizytówek, kalendarzyków, itd., itp - wszystko na "wymianę", tylko nie wiem jeszcze z kim i kiedy...
Choroba, może jednak się przebadać?...
Ostatnio zmieniony przez CUJO 2011-08-11, 11:50, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2011-08-11, 12:28
Rodzaj kolekcji: falerystyka - odznaki: pinsy, buttony, szpilki, agrafki, słupki z nakrętką
Też wpadł mi ten artykuł w oko
U mnie nie wiem czy już lekarz pomoże...
Nie liczyłem dawno ale odznak muzeów i obozów koncentracyjnych jest chyba ponad 1 500 sztuk... i około 50 sztuk naszywek. Nie wspomnę o ulotkach, folderach, broszurach, albumach, katalogach i pocztówkach gdzie jest ich ponad kilkaset sztuk i zabrały mi dwa dosyć duże kartony na które "drapieżnie" patrzy moja żona...
Poza "obsesyjnym kolekcjonowaniem" reszta objawów występuje u mnie sporadycznie...
_________________ Zbieram odznaki (pins, szpilki, agrafki) muzeów, skansenów, mauzoleów, parków, obozów koncentracyjnych i miejsc gdzie jest muzeum, memoriałów, oceanariów, akwariów, zoo itp. oraz naszywki z muzeów. Odznak jest już ponad 1600!
Jeśli posiadacie - proszę o kontakt!
Wysłany: 2011-08-11, 13:11
Rodzaj kolekcji: zakładki do książek
Bez przesady :)))) Jeżeli nie spedzacie czasu tylko ze swoją kolekcją i macie też inne zainteresowania - uprawianie sportu, oglądanie filmów, teatr, kino, koncerty, książki. lowienie ryb, podróże, fotografowanie itp, itd - to nie jest z Wami tak źle :))) To artykuł jakiegoś totalnego nieudacznika i zazdrośnika, że inni mają ciekawe pasje, a on nie :)))
_________________ Zbieram zakładki do książek. Mam już ponad 12 000 sztuk. Zapraszam na moją stronę : http://zakladki.fm.interia.pl
Ostatnio zmieniony przez Ewika 2011-08-11, 13:13, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2011-08-12, 14:12
Rodzaj kolekcji: karty telef.,żetony telef., bilety,zaproszenia, katalogi z wystaw filat.
Zgodze się z Ewa.
Swego czasu byla bardzo ciekawa wystawa w Krakowie - http://bunkier.art.pl/wystawy/pokaz/25
Robert Kusmirowski i Rodzina Sosenkow, w katalogu do wystawy sa ciekawe artykuly o pasji i kiedy mozemy juz mowic o chorobie i obsesji. Polecam katalog, bardzo ciekawe artykuly o kolekcjonerstwie.
Na marginesie: Rodzina Sosenkow chciala zalozyc muzeum zabawek [na wzor tego w Kielcach], niestety kiedy duza liczbe zbiorow przekazali do Krakowa i zdeponowano je w piwnicach jednej ze szkol podstawowych - do wyremonotowania budynku na muzeum, przyszla powodz [to bylo chyba, ta w 2007 r.] i zalala szkole. Utracono ok. 5 tys eskopnatow - gry planszowe, zabawki, od XVIII w. po wspolczesnosc. Tyle co mi wiadomo muzeum z tego powodu nie powstalo.
_________________ mazak
Ostatnio zmieniony przez mazak 2011-08-12, 22:41, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2011-08-12, 14:54
Rodzaj kolekcji: Numizmatyka, foldery NBP, karty telefoniczne,magnesy.
he he dobry artykuł.. ;] W takim razie mnie na pewno nie da się wyleczyć z kolekcjomanii... Na szczęście mam i inne zajęcia: hodowla storczyków, straszyków, czytanie, fotografia itp.
Ale proszę nie krytykujmy aż tak tego artykułu, może pisał go jakiś nowicjusz?...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum