Wysłany: 2009-09-09, 23:24 Wieluń miastem pokoju i pojednania Rodzaj kolekcji: Autografy, pocztówki
Pod takim hasłem odbyły się tegoroczne obchody rocznicy hitlerowskiego ataku na Polskę w mieście, które jako pierwsze ucierpiało w największym konflikcie XX wieku.
1 września 1939 r. o godz. 4:42 (czyli kilku minut przed rozpoczęciem ostrzału Westerplatte przez pancernik „Schleswig-Holstein”) rozpoczął się atak Luftwaffe na Wieluń (woj. łódzkie), wówczas znajdujący się 15 km od granicy polsko-niemieckiej. Niemcy prawdopodobnie spodziewali się zniszczyć sztab dużej jednostki polskiej, jednak w mieście nie znajdowały się wówczas żadne oddziały Wojska Polskiego. W wyniku dywanowego nalotu lotników dawnego Legionu Kondor zniszczono ok. 75% zabudowy miejskiej, w tym sporą część zabytkowego centrum, m.in. dawną kolegiatę, XIX-wieczną synagogę i szpital Wszystkich Świętych. W skutek bombardowania zginęło ok. 1200 mieszkańców miasta. Niektóre źródła podają nawet liczbę 2000 ofiar śmiertelnych. Centrum Wielunia zniszczone zostało w 90 proc. Po kampanii wrześniowej miasto zostało włączone do III Rzeszy. Ludność żydowska została zgromadzona w getcie i z czasem wymordowana w obozach koncentracyjnych.
W dniach 29.08 - 1.09 odbyło się w Wieluniu wiele imprez.
01.09.2009 r. w obchodach 70. rocznicy wybuchu II wojny światowej wziął udział Prezydent RP Lech Kaczyński, a w dniach 31.08 - 1.09 Marszałek Sejmu Bronisław Komorowski.
Na monecie 10-złotowej został upamiętniony Wieluń, wydano okolicznościowy znaczek, kartkę pocztową, stempel i datownik (Poczta Polska). Odbył się turniej piłki ulicznej (pocztówki). Ukazała się również kartka pocztowa z projektem pomnika "Wieczna Miłość". Zapraszam na stronę Wojtka Siudmaka: http://www.siudmak.com/ oraz portalu Gminy Wieluń: http://www.um.wielun.pl/
Wysłany: 2009-09-09, 23:37
Rodzaj kolekcji: Autografy, pocztówki
Górną syn kupił tylko jedną, tych z dwiema fotografiami (fara przed wojną i odrestaurowane fundamenty) - kilka, Siudmaka - też kilka. Sam nie mogłem być na rynku (praca), a stoisko otwarto o 14.00. O 16.00 już kartek zabrakło (ta górna), a o kopercie okolicznościowej tylko słyszałem . Za to monetę 10-złotową już mam .
Wysłany: 2011-07-03, 21:23
Rodzaj kolekcji: Autografy, pocztówki
W tym roku , w dniach 24-26 czerwca odbyły się Dni Wielunia, które przebiegły w oryginalnej formie. Połączono je mianowicie z Teatrem Historii, imprezą plenerową w reżyserii Bogusława Wołoszańskiego. Były to 3 rekonstrukcje historyczne. W piątek (24.06) zaprezentowano spektakl poświęcony doktorowi Zygmuntowi Patrynowi, dyrektorowi wieluńskiego szpitala który z narażeniem życia pomagał rannym w wyniku nalotów 1.09.1939 r. mieszkańcom Wielunia (o samym nalocie pisałem na początku tego tematu). Sobota - to rekonstrukcja bitwy pod Mokrą, niedzielna rekonstrukcja - to zrzuty cichociemnych. Efekt końcowy pokazów i zdjęć filmowych zaprezentuje Telewizja Polska (kanał TVP Historia) w dniu 1 września tego roku. Z tej też okazji została wydana pocztówka Wieluń - Miasto Niezłomne z okolicznościowym datownikiem.
Wieluń_miasto_niezłomne.jpg
Plik ściągnięto 0 raz(y) 146,28 KB
_________________ Zbieram pocztówki i zdjęcia związane tematycznie z Wieluniem i Ziemią Wieluńską /Wieluń, Wieruszów, Praszka, Bolesławiec, Działoszyn, Osjaków, Biała, Krzeczów, Toporów, Walichnowy, Sokolniki, Wierzchlas/ i autografy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum