Wysłany: 2010-06-12, 12:16 Wirus na Forum Rodzaj kolekcji: brak
Komunikat o wirusie Trojan.js.WindowBomb.a od Kasperskiego jest fałszywy. Skrypt Forum jest czysty. Taki komunikat może się pojawiać na Forum i jest związany z opcją Otwórz wszystkie w nowych oknach. Ten antywirus wykrywa próbę otwarcia dużej liczby okien jako właśnie WindowBomb. Poza tym bardziej prawdopodobne byłoby raczej istnienie tego wirusa na komputerze użytkownika i uruchamianie się go po wykonaniu przez niego określonych czynności → jeżeli ktoś otrzymuje komunikat o wirusie na Forum, to proszę wpierw o przeskanowanie własnego komputera. Serwery i skrypt Forum są dobrze zabezpieczone i istnieje minimalna szansa na jakikolwiek zawirusowanie.
Do Kasperskiego można dodać wyjątek dla Collections.pl. Aby to zrobić należy kolejno wejść w Settings → Web Anti-Virus (w menu po lewej) → Settings (przycisk po prawej) → zaznaczyć opcję Do not scan HTTP traffic from trusted web adresses → kliknąć Select... obok tego → kliknąć Add na dole → wpisać konkretny adres Forum.
W tym temacie proszę zgłaszać wyłącznie problemy i wątpliwości dotyczące wirusów na Forum (jeżeli kiedykolwiek coś takiego będzie miało miejsce). Wszystkie inne posty będą usuwane.
Jedyne co mogę w tym momencie poradzić to ta strona → http://support.kaspersky.com/pl/faq/?qid=208280673 . Sam nie mam Kasperskiego, a Windowsa używam tylko do niektórych programów, więc nie mam możliwości sprawdzenia jak to wygląda w praktyce.
---
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum