Wysłany: 2010-07-17, 12:09 Wizyta w Muzeum Zapałek w Częstochowie Rodzaj kolekcji: Korki od win, odznaki-herby miast polskich
Typowo wakacyjny temat - szczególnie dla kolekcjonerów zapałek i etykiet zapałczanych, ale w zasadzie dla każdgo.
Byliśmy w częstochowskim Muzeum Zapałek przekształconym z Fabryki Zapałek.
Bardzo życzliwie i rzeczowo oprowadziła nas sympatyczna Pani, która zna produkcję zapałek na wylot. Było to bardzo indywidualne oprowadzanie: tylko Pani, moja Żonka i ja !!!
Przeszliśmy przez halę produkcyjną i część wystawową oraz obejrzeliśmy stary film.
Nie jestem w stanie przekazać wszystkiego (i nawet nie zamierzam zdradzać wszystkich szczegółów).
Zapraszam do Częstochowy
01 maszyna do wyrzynki warstwy drewna.JPG
Plik ściągnięto 0 raz(y) 51,98 KB
02 maszyna do wyrzynki warstwy drewna w czasie pracy.JPG
Plik ściągnięto 0 raz(y) 35,05 KB
03 efekt wyrzynania.JPG
Plik ściągnięto 0 raz(y) 37,65 KB
04 pocięte patyczki przed podwieszeniem.JPG
Plik ściągnięto 0 raz(y) 44,52 KB
05 ty nakłada się patyczki.JPG
Plik ściągnięto 0 raz(y) 42,63 KB
06 gołe patyczki jadą podwieszone.JPG
Plik ściągnięto 0 raz(y) 47,94 KB
07 miejsce formowania główek zapałek.JPG
Plik ściągnięto 0 raz(y) 42,15 KB
08 zapałki już z główkami.JPG
Plik ściągnięto 0 raz(y) 56,42 KB
09 gotowe zapałki przygotowane do nakładania w pudełka.JPG
Wysłany: 2010-07-31, 23:23
Rodzaj kolekcji: widokówki
Fajnie, że ktoś jeszcze oprócz wizyty na Jasnej Górze zapuszcza się w dalsze zakątki mojego miasta, bo jest co oglądać Następnym razem polecam wycieczkę na Raków do rezerwatu archeologicznego i do Muzeum Górnictwa Rud Żelaza, o ile jeszcze tam nie byłeś bo to zaraz koło Jasnej Góry.
Wysłany: 2012-01-31, 08:37
Rodzaj kolekcji: znaczki pocztowe, kapsle
Nie, ale byłem w muzeum filumenistycznym w Bystrzycy Kłodzkiej . Jak najbardziej polecam, mimo że procesu produkcji tam nie zobaczyłem (a na zdjęciach z Częstochowy wygląda ciekawie!). Jest za to (a raczej była w 2002 r.) ciekawa część dotycząca ogólniej historii niecenia ognia.
Wysłany: 2012-03-02, 19:04
Rodzaj kolekcji: falerystyka - odznaki: pinsy, buttony, szpilki, agrafki, słupki z nakrętką
Ja również nie byłem w tym muzeum ale bardzo chciałbym je zwiedzić. Musze się tam wybrać.
Podobno cała linia produkcyjna działa i od czasu do czasu ją włączają. Czy to prawda Przemek?
_________________ Zbieram odznaki (pins, szpilki, agrafki) muzeów, skansenów, mauzoleów, parków, obozów koncentracyjnych i miejsc gdzie jest muzeum, memoriałów, oceanariów, akwariów, zoo itp. oraz naszywki z muzeów. Odznak jest już ponad 1600!
Jeśli posiadacie - proszę o kontakt!
Wysłany: 2012-03-02, 20:07
Rodzaj kolekcji: Korki od win, odznaki-herby miast polskich
Jak byliśmy to wszystko działało.
Ogólnie wyglądało dość staroświecko (w końcu to muzeum), ale raczej wszystkie maszyny były sprawne. Sympatyczna Pani wiele z nich uruchamiała.
Mam nadzieję, że ktoś doda tu swoją relację w wizyty.
_________________ "Miarą człowieka jest bardziej jego hobby niż zawód."
Robert Byrne
. . . Mam na wymianę . . . Poszukuję . .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum