Wysłany: 2012-01-13, 22:12 Wycena zbioru kart telefonicznych Rodzaj kolekcji: Kart telefoniczne: Polska i zagranica.
Koledzy tak z czystej ciekawości jak wyceniacie swoje zbiory? W jaki sposób? kryterium? Wiadomo karty polskie magnetyczne to ok, ale np. pre paid? ramki sim? a najbardziej co mnie nurtuje karty zagraniczne?
Zaznaczam, że nie przygotowuje się do sprzedaży swojej kolekcji, chciałbym wiedzieć ile może być warta, czy w razie zaistnienia trudnej sytuacji finansowej może stać się deską ratunku...
_________________ O mnie/moje oferty
Wymienię przedmioty z swoich ofert na karty telefoniczne polskie i zagraniczne (chipowe i magnetyczne), klocki LEGO, różne ciekawe naklejki oraz znaczki pocztowe.
Wysłany: 2012-01-14, 12:32
Rodzaj kolekcji: Autografy,karty tel.,bilety(wszystkie),pamiątki z PRL-u
Z doświadczenia wiem,że ceny katalogowe mają nie wiele wspólnego z rzeczywistością.Można kupić rarytasy o wiele taniej niż w katalogu.Rynek weryfikuje ceny (giełdy i portale aukcyjne) Co do kart zagranicznych to zależy od wieku karty i jej nakładu.Są kolekcjonerzy którzy zbierają daną tematykę i są w stanie sporo dać za kartę która im przypasuje.
Wysłany: 2012-01-14, 17:42
Rodzaj kolekcji: karty telef.,żetony telef., bilety,zaproszenia, katalogi z wystaw filat.
Zagranica: zalezy od kraju, nakladu itp.
W koncu naklad 10 tys w Niemczech jest kolekcjonerski, ale nie wyjatkowy, ale np, juz w Andorze lub Luksemburgu juz jest to naklad bardzo maly, ale nie kolekcjonerski.
Co sie tyczy jeszcze np. Niemiec. Niemecki telekom swego czasu wydawal duzo roznych serii + klasery; te serie sa rozne i o roznej wartosci.
Wielka Brytania np. karty kolekcjonerskie wydaje o nominale 5 jednostek (optyczne) a chipowe maja rozne serie (S,J, itp.) i jedna z nich jest o bardzo malym nakladzie.
Włochy - maly naklad kolekcjonerski to ponizej 10 tys.
Japonia - zalezy od kantonu
itp.
Na zakonczenie - co kraj to obyczaj ;).
Zorientowac sie mozna zawsze z katalogu, jaka ma naklad itp. - choc ostatnio rzadko ktory telekom wydaje papierowy katalog.
Cena - tu zgadzam sie z bodacious'em
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum